Αν και χιλιάδες μετεωρίτες υπολογίζεται ότι «χτυπούν» κάθε χρόνο τον πλανήτη μας, ελάχιστα είναι τελικά τα κομμάτια τους που καταλήγουν στη Γη και τα περισσότερα εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους περνούν απαρατήρητα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι τα τελευταία χρόνια οι «κυνηγοί» μετεωριτών καθώς ένα μικρό κομμάτι πέτρας από μετεωρίτη κοστίζει σήμερα αρκετά εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια, ανάλογα πάντα με τα μεγέθη. Πόσο μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με μια πανέμορφη πέτρα 13,5 περίπου κιλών, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη και η οποία σύντομα θα δημοπρατηθεί, σε ιδιωτική συνεδρίαση, από τον οίκο Christie’s.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κομμάτι σεληνιακού μετεωρίτη, γνωστό ως NWA 12691, το οποίο αποτέλεσε μέρος μίας μεγάλης «βροχής» μετεωριτών που έπεσαν κοντά στη Δυτική Σαχάρα, στα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαυριτανίας, πριν από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Το συγκεκριμένο κομμάτι, το πέμπτο μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ, ανακάλυψε ανώνυμος εξερευνητής το 2018 και το οποίο, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 2.500.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 80.000 δολάρια το μισό κιλό.
«Ήμουν αρκετά τυχερός όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με κάποιους πολύ εντυπωσιακούς σεληνιακούς μετεωρίτες στο Christie’s, αλλά κάθε φορά που βλέπω αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι στην αποθήκη, το τεράστιο μέγεθος του, με συγκλονίζει», δήλωσε πρόσφατα ο James Hyslop, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος και φυσικής ιστορίας του διάσημου οίκου δημοπρασιών. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό του μέγεθος, την εκθαμβωτική ασημένια απόχρωση και την απίστευτη διαστρική προέλευση του, ο NWA 12691 είναι γεμάτος με σπάνια σεληνιακά ορυκτά και αέρια, μερικά από τα οποία είναι ακόμα άγνωστα στη Γη. Σύμφωνα με τον Hyslop, πιθανότατα προσγειώθηκε στη γη αφού εκτοξεύτηκε από την επιφάνεια του φεγγαριού έπειτα από τη σύγκρουση ενός αστεροειδούς ή κομήτη.