Τρία από τα πιο εντυπωσιακά αυγά του Carl Faberge θα παρουσιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά στο Μουσείο Victoria and Albert. Η έκθεση για τον Ρώσο κοσμηματοποιό, που πέθανε το 1920, θα ανοίξει στο Λονδίνο το Νοέμβριο, καθώς η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί τη μοναδική μπουτίκ των καταστημάτων Faberge εκτός της Ρωσίας.
Ο Faberge έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη δημιουργία περίπλοκων χρυσών στολιδιών με σχήμα αυγού εξ ονόματος Ρώσων Τσάρων που τα δώριζαν στις συζύγους και στις μητέρες τους. Η συλλογή περιλαμβάνει το Moscow Kremlin Egg, από το 1906, το Alexander Palace Egg, από το 1908 και το Romanov Tercentenary Egg, από το 1913.
Θα παρουσιαστούν μαζί με έναν αναπτήρα Faberge που δόθηκε στον βασιλιά Έντουαρντ VII από την ερωμένη του, την Alice Keppel, καθώς και με ένα πανέμορφο μικρό μπιμπελό του σκύλου του Βασιλιά, του Καίσαρα, και του αλόγου ιπποδρομιών, Persimmon.
Οι Kieran McCarthy και Hanne Faurby, επιμελητές της έκθεσης, δήλωσαν ότι «Η ιστορία του Carl Faberge, του θρυλικού ρωσικού αυτοκρατορικού χρυσοχόου, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την πολυτέλεια και την αξεπέραστη χειροτεχνία. Θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι υψηλού επιπέδου καλλιτεχνίας, τιμώντας τη μεγαλύτερη κληρονομιά του Faberge, με μια εκθαμβωτική τελική εμφάνιση των εμβληματικών αυγών του Πάσχα».
Τα 50 Αυτοκρατορικά Αυγά, 43 από τα οποία σώζονται, είναι τα πιο διάσημα από τα αυγά Faberge, τα οποία σχεδόν όλα κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του χρυσοχόου μεταξύ 1885 και 1917.
Τα μπιμπελό φτιάχτηκαν για τους Ρώσους Τσάρους Αλέξανδρο Γ΄ και Νικόλαο Β΄ ως πασχαλινά δώρα για τις γυναίκες και τις μητέρες τους. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ (της ρωσικής βασιλικής οικογένειας) ανέθεσε τη δημιουργία του πρώτου αυγού στον Faberge ως δώρο για τη σύζυγό του, την αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα.
Αγαπούσε τα αυγά του Faberge τόσο πολύ που ο Αλέξανδρος ανέθετε κάθε χρόνο στη δημιουργία ενός για το Πάσχα μέχρι το θάνατό του το 1894, ενώ ο γιος του, Νικόλαος Β΄, συνέχισε την παράδοση, προσφέροντας δύο το χρόνο, ένα στη σύζυγό του και ένα στη μητέρα του.
Δέκα αυγά παρήχθησαν από το 1885 έως το 1893 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Γ’ και άλλα 40 δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του γιου του, του Νικολάου Β’, ο οποίος επίσης δώριζε ένα για τη μητέρα του και το δεύτερο στη σύζυγό του.
Γεννημένος το 1846, ο Peter Carl Faberge ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση όταν ο πατέρας του Gustav, ο οποίος ήταν κοσμηματοποιός, πέθανε το 1882. Στην Πανρωσική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα αργότερα εκείνο το έτος οι δημιουργίες του Faberge γνώρισαν τεράστια επιτυχία.
Ένα κομμάτι του που αποτελούσε αντίγραφο ενός θησαυρού του 4ου αιώνα π.Χ. εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ’ ώστε διέταξε την εμφάνιση έργων του Faberge στο μουσείο Ερμιτάζ, ως παραδείγματα εξαιρετικής σύγχρονης ρωσικής χειροτεχνίας.
Από τότε ο Faberge, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, αποφάσισε να αρχίσει να παράγει τα αυτοκρατορικά αυγά. Το 1885, ένα από αυτά τα αυγά δόθηκε ως δώρο από τον Τσάρο στη σύζυγό του Μαρία Φιοδωρόβνα για το Πάσχα. Λίγες μέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας απέδωσε στον Φάμπεργκ τον τίτλο «Χρυσοχόος με ειδικό διορισμό στο αυτοκρατορικό στέμμα».
Από το 1887 και μετά ο Ρώσος αυτοκράτορας έδωσε στον Faberge πλήρη ελευθερία για το σχέδιο των αυγών με τη μόνη προϋπόθεση ότι κάθε ένα θα έπρεπε να είναι μοναδικά και να περιέχουν μία έκπληξη.