42.grNews DeskΧρυσοί Σκούφοι 2020> Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Aπό το Αθηνόραμα

Χρυσοί Σκούφοι 2020> Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

O δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ Mauro Colagreco με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα. Έτσι, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside», καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ η εστιατορική άνθηση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για ακόμη μία φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Την τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.

Ο καλύτερος chef του κόσμου για το 2019 Mauro Colagreco που ήρθε ειδικά στην Ελλάδα για να υπογράψει το μενού του diner de gala των Χρυσών Σκούφων και ο executive chef της Μεγάλης Βρετανίας Αστέριος Κουστούδης χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από τους καλεσμένους. Μαζί τους ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος – γευσιγνώστης του Αθηνοράματος

Φέτος, όμως, o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ακόμη ένα επίπεδο βράβευσης πέραν των τριών που ήδη υφίσταντο:

-3 Χρυσοί Σκούφοι (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού),

-2 Χρυσοί Σκούφοι και 1 Χρυσός Σκούφος.

Από φέτος καθιερώνεται ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο τριάστερος σεφ –από το εστιατόριο «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants»– μάγεψε τους 300 περίπου προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική/γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών, γι’ αυτό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Ο συνιδιοκτήτης του Αθηνοράματος και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης βράβευσε τον Γιάννη Μπαξεβάνη για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας.

Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με άνεση, χιούμορ, εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία του θεσμού, αποκαλύπτοντας πως οι Χρυσοί Σκούφοι που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι 488 (και έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία), ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (100 πλέον με τις 4 νέες εισόδους). Και για όσους πιστεύουν ότι είναι λίγα για 27 χρόνια, ο παρουσιαστής έδωσε και την απάντηση:

«Όχι, δεν είναι λίγα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικά στοιχεία: ότι στους Χρυσούς Σκούφους αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία και ότι τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης είναι αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων, το 15/20 δηλαδή, είναι ουσιαστικά αντίστοιχη του ενός αστεριού Michelin. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ τα βραβεία δεν μοιράζονται αλλά κατακτώνται!».

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, o δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: Ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive officer της Nestle Waters Ελλάδος, η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κ. Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κ. Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, η κ. Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand manager της Kaiser, η κ. Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κ. Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing Manager Citroën.

Η Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand Manager Kaiser, απένειμε το Βραβείο Κοινού στον Μιχάλη Χάσικο για το «Hasika» στο Ρέθυμνο.

Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ακόμη, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το «αθηνόραμα» –διά χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη– ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Lindos Blu» παρέλαβε από την συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου βραβείο Top Notch για το «Five Senses – Art “Kouzina”».

O Θανάσης Τουγουνζόγλου και ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης παρέλαβαν Χρυσό Σκούφο για το «Noble» (15/20) του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa στη Ρόδο από την συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου.

Οι Μάρκος Αυλωνίτης («J.Tree»), Σταύρος Πατσάκης («La Bouillabaisse») και Ηλίας Κοκοτός («Old Mill» και «Yacht Club»), από την Κρήτη, με την τιμητική διάκριση Top Notch ανά χείρας.

Τους Χρυσούς Σκούφους της Κρήτης παρέλαβαν για το Calypso (15/20) ο ιδιοκτήτης Ηλίας Κοκοτός και ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης, ενώ για το «Dionysos» ο σεφ Albert Hazma (15/20).

Top Notch για το «Flame» παρέλαβε εκ μέρους της Costa Navarino ο Αχιλλέας Δωροθέου. Το βραβείο απένειμε o Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing Manager Citroën.

Τα Top Notch της Σαντορίνης παρέλαβαν o Γιώργος Ζερβουδάκης για το «Naos» και ο Γιώργος Αυγουστής του ξενοδοχείου Grace για το «Santoro» από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Η Σαντορίνη αναδείχθηκε το πιο χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας. Τα βραβεία τους παρέλαβαν οι Τάσος Στεφάτος, σεφ του «Elements Restaurant», Μάρκος Χαϊδεμένος και Βασίλης Ρούσσος, ιδιοκτήτης και σεφ του «Petra», Νίκος Λιάκος και Χρόνης Δαμαλάς, ιδιοκτήτης και σεφ του «Ovac», Γιώργος Δόσπρας, σεφ του «Lauda», Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Θοδωρής Παπανικολάου, ιδιοκτήτης και σεφ του «Selene», Παύλος Κυριάκης και Γιώργος Φιλιππίδης, σεφ του «Lycabettus Restaurant» και γενικός διευθυντής της Andronis Exclusive. Την απονομή έκανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Top Notch στη Μύκονο παρέλαβαν οι Αναστάσιος Ναούμ για τα «Baos» και «Cabbanes» του ομίλου Myconian, Κωνσταντίνος Μαυρογιάννης για τα «BeefBar» και «Bill & Coo», Βασίλης Κουμπής για το Mikrasia Restaurant και ο σεφ και ιδιοκτήτης του Mr Pug Γιώργος Βενιέρης.

Τον μοναδικό Χρυσό Σκούφο της Μυκόνου απέσπασε το Matsuhisa Mykonos. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης από την Άννα Λάμπρου Premium Spirits Development Manager Coca – Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan).

Ο Κώστας Μπουγιούρης, σεφ και ιδιοκτήτης του «Ηλιοβασίλεμα» στη Σύρο και ο Στέφανος Μαραγκός, σεφ του «Μαραθιά» στην Τήνο παρέλαβαν τιμητική διάκριση Top Notch από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο.

Χρυσό Σκούφο στην Ίο έφερε το «Grandma’s». Το βραβείο παρέλαβαν ο ιδιοκτήτης Μάκης Δεναξάς και ο σεφ Αλέξανδρος Λέπεσης από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο.

Top Notch για τη Χαλκιδική παρέλαβαν οι Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου (ιδιοκτήτρια «Bubo»), Κωνσταντίνος Τορνιβούκας (ιδιοκτήτης «Kamares by Spondi»), Κωνσταντίνος Κανακάρης (ιδιοκτήτης «Μαρίνα») και Κέβιν Κάινς (εκ μέρους του Sani Resort για το «Water Restaurant»). Την απονομή έκανε ο Θάνος Κυριαζής, Managing Director της Miele Hellas.

Τέσσερις Χρυσούς Σκούφους απέσπασε η Χαλκιδική. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Χρήστος Πλευρίτης («Tomata», 15/20), Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου και Δημήτρης Παμπόρης (ιδιοκτήτρια και σεφ «Treehouse», 15,5/20), Βασίλης Μουρατίδης και Ιουλία Ρίφενσταλ (σεφ και ιδιοκτήτρια «Squirrel» 15,5/20), Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Παπαστεργίου και Σάκης Σπυριδόπουλος (οι σεφ του «Fresco» -16/20- και ο General Manager του Sani Dunes). Την απονομή έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Μαζί τους ο παρουσιαστής της βραδιάς Παύλος Τσίμας.

Top Notch για τις Σέρρες παρέλαβε ο Ανδρέας Σταυρίδης (σεφ-ιδιοκτήτης «Ανδρέας») και για τη Θεσσαλονίκη οι Παναγιώτης Χριστοφόρου (Food & Beverage Director Regency Casino Thessaloniki, για το «Alfredo’s Grand Dining»), Σταύρος Σωτηρούδης (συνιδιοκτήτης «Γλυκάνισος»), Γιώργος Βασίλογλου (ιδιοκτήτης «Clochard»), Απόστολος Ρήγας (ιδιοκτήτης «Grada Nuevo») και Μανώλης Παπουτσάκης (σεφ-ιδιοκτήτης «Χαρούπι»). Τα βραβεία απένειμε η Μαριάννα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE.

O μοναδικός Χρυσός Σκούφος της Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στο «Salonica». Το βραβείο παρέλαβαν ο Αλκιβιάδης Σωτηρίου, Γενικός Διευθυντής του Makedonia Palace, και ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου από την Μαριάννα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE.

Top Notch για την πρωτεύουσα παρέλαβαν οι Γιώργος Μελισσάρης για το «Nikkei», Al Saifi Jamal, ιδιοκτήτης του «Maraveal» και ο Σταύρος Δογιάκης, συνιδιοκτήτης του «Κρητικού». Τα βραβεία απένειμε η Ελένη Μιχοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια ΑΕ αποκλειστική αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Nespresso Professional.

Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας παρέλαβαν οι Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ του «Sense», Ρένα Αντωνοπούλου για το «Τηλέμαχος Athens», Σπύρος Λιάκος, σεφ – συνιδιοκτήτης του «Travolta», Γιώργος Παπαϊωάννου, σεφ – ιδιοκτήτης «Παπαϊωάννου» και ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, συνιδιοκτήτης του «ΦΒΚ (Φαγητό Βίου Κυβερνήτης)». Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Από ένα Χρυσό Σκούφο με βαθμό 15/20 παρέλαβαν ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και η Ηριάννα Ιωάννου για το «CTC», ο σεφ Γκίκας Ξενάκης και ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης για το «Aleria», και οι σεφ Αστέριος Κουστούδης και Δημήτρης Μπούτσαλης για το «GB Roof Garden». Την απονομή έκανε ο Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive Officer Nestle Waters Ελλάδος.

Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 15,5/20 παρέλαβαν οι Θωμάς Κουράκος (head chef της ζεστής κουζίνας του «Matsuhisa Athens»), Αστέριος Κουστούδης (executive chef Μεγάλης Βρεταννίας και King George, για το «Tudor Hall»), Θοδωρής Αγιοστρατίτης και Παναγιώτης Γιακαλής (ιδιοκτήτης και σεφ του «Patio»), Μιχάλης Νουρλόγλου και Γιάννης Πέρρας (σεφ του Premiere και F&B Director του Athenaeum Intercontinental) και Αλέξανδρος Κοσκινάς (σεφ του «Tudor Hall»). Την απονομή έκανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Καλύτερο εστιατόριο της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε και φέτος το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ – ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλη από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2020: Acqua Panna – S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Metro Cash & Carry, Citroën, Miele, Air France.

Υποστηρικτές: Trinity Wines, Thesauri Caviar

SHARE
MORE NEWS DESK