42.grNews DeskAirCar: Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της KleinVision δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία

By KleinVision

AirCar: Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της KleinVision δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία

Πετώντας στα 8.200 πόδια με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα μπορεί να μπει στη γραμμή παραγωγής την επόμενη χρονιά [ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO]

Εδώ και 100 χρόνια τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούσαν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας. Όχι πια! Πλέον, ένα πραγματικό φουτουριστικό ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι ικανό να φτάσει σε ύψη πάνω από τα 8.000 πόδια και σε ταχύτητες τα ξεπεράσει τα 160 χλμ/ώρα. Μάλιστα, το AirCar ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη του πτήση μεταξύ πόλεων της Σλοβακίας. Μετά την προσγείωση του, το σκάφος μετατράπηκε σε σπορ αυτοκίνητο, σε λιγότερο από τρία λεπτά, πριν βρεθεί στο κέντρο της Μπρατισλάβας.

Το AirCar Prototype 1, το οποίο διαθέτει κινητήρα σταθερής προπέλας 160 ίππων, είναι το παιδί του καθηγητή Stefan Klein και αναπτύχθηκε από τη Σλοβακική εταιρεία KleinVision. Σε βίντεο που παρουσίασε η εταιρεία φαίνεται το όχημα καθώς τρέχει σε έναν διάδρομο πριν απογειωθεί. Στη συνέχεια προσγειώνεται, διπλώνει τα φτερά του και κατευθύνεται δια μέσου ενός αυτοκινητόδρομου πριν φτάσει στην καρδιά της πρωτεύουσας της Σλοβακίας.

Η πτήση 35 λεπτών από τη Νίτρα προς την Μπρατισλάβα ήταν ένα ορόσημο για την κατασκευή και δείγμα ότι το AirCar πλησιάζει όλο και περισσότερο στη γραμμή παραγωγής, ανέφερε η KleinVision.

Οι κατασκευαστές λένε ότι το AirCar, το οποίο έχει ολοκληρώσει με επιτυχία περισσότερες από 40 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων, θα ήταν ιδανικό για ταξίδια αναψυχής ή για να χρησιμοποιηθεί επαγγελματικά ως ταξί. Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα BMW, λειτουργεί με κανονικό καύσιμο από αντλία βενζίνης και μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα.

Οι κατασκευαστές δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές του φουτουριστικού οχήματος αλλά θα μπορούσε να φανεί στον αέρα και στους δρόμους το αργότερο το επόμενο έτος. «Αυτή η πτήση είναι η εκκίνηση μίας νέας εποχής οχημάτων διπλής μεταφοράς», δήλωσε ο καθηγητής Klein μετά την έξοδο από το πιλοτήριο του AirCar. «Εγκαινιάζει μία νέα κατηγορία μεταφοράς» συμπληρώνει.

Ο Anton Zajac, συνιδρυτής της Klein Vision, πρόσθεσε ότι «Το AirCar δεν είναι πλέον μία απλή απόδειξη της ιδέας. Πετώντας στα 8.200 πόδια με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, έχει μετατρέψει την επιστημονική φαντασία σε πραγματικότητα».

Το AirCar έχει φτερά που ξεδιπλώνονται και μία μόνο έλικα στο πίσω μέρος. Τα φτερά αναδιπλώνονται όταν το όχημα βρίσκεται στο δρόμο και καταλαμβάνει το χώρο ενός κανονικού χώρου στάθμευσης. «Η αυτοματοποιημένη μετάβαση από το οδικό όχημα σε ένα αεροπορικό όχημα και αντίστροφα, η ανάπτυξη/απόσυρση φτερών και ουράς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα πρωτοποριακού ενθουσιασμού, καινοτόμου πνεύματος και θάρρους, είναι προϊόν εξαιρετικής μηχανικής και επαγγελματικής γνώσης», δήλωσε ο Δρ. Branko Sarh, πρώην εμπειρογνώμονας της Boeing.

Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η σταθερότητα και ο έλεγχος του AirCar να είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε χειριστή, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι νομικά απαιτούμενες δοκιμές πτήσης, σκοπεύουν να ταιριάξουν το σκάφος με έναν πιο ισχυρό κινητήρα και ελπίζουν να το έχουν έτοιμο προς πώληση εντός των επόμενων 12 μηνών. Το AirCar Prototype 2, το μοντέλο προπαραγωγής, θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα 300 ίππων και αναμένεται να έχει ταχύτητα κρουαζιέρας 300km/h (186mph) και εύρος 1.000km (621 μίλια).

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK