42.grNews DeskMagazineA Touch of New: Η κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου βγαλμένη από τα όνειρα μας

By Aristides Dallas Architects

A Touch of New: Η κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου βγαλμένη από τα όνειρα μας

-Συνδυάζοντας το σκυρόδεμα με τη πέτρα, το παλαιό με το νέο, το κενό με το πλήρες [ΕIKONEΣ]

Το χωριό Τριαντάρος στην Τήνο, ένα από τα παλιά κεφαλοχώρια της Τήνου και με μεγάλη ιστορία σχεδόν από τα Μεσαιωνικούς χρόνους (γύρω στο 1000 μ.Χ.), διαθέτει μία από τις εντυπωσιακότερες θέες στο νησί, έχοντας «πιάτο» το Αιγαίο, τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Δήλο. Αυτήν ακριβώς την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου εκμεταλλεύεται στο έπακρο η βραβευμένη κατοικία «A Touch of New» του φημισμένου γραφείου Aristides Dallas Architects.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Αριστείδης Ντάλλας, «πάντα μας ζητούνται μεγάλα ανοίγματα προς τη θέα. Αλλά αγωνιούμε για την κλίμακα. Τα μεγέθη, τις αναλογίες τους. Οι οθόνες που τρυπούν τους στιβαρούς πέτρινους όγκους υλοποιούν την ιδέα αυτή. Η λογική της οθόνης ανήκει πλέον στο αρχιτεκτονικό μας λεξιλόγιο. Θέλουμε τα κτίρια μας χρωματικά να εναρμονίζονται με το τοπίο, χωρίς όμως να εξαφανίζονται απόλυτα σε αυτό.

Να ακολουθούν την κλίμακα των χωριών και να συμπληρώνουν τον οικισμό προσδίδοντας ίσως μια νέα διάσταση. Τα υλικά, οι σχέσεις μεταξύ τους, πως αναδεικνύονται στο φως. Το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο ορίζεται πάντα από την επιλογή των υλικών και την διακριτή σχέση μεταξύ τους. Το φως της Τήνου λούζει τις επιφάνειες από αδρό σοβά και πέτρα. Οι καθαρές γεωμετρίες δημιουργούν δραματικές αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκιάς» συμπληρώνει.

Πράγματι, το «A Touch of New» συνδυάζει με το τρόπο αριστοτεχνικό τόσο την παραδοσιακή όσο και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η δομή που μοιάζει με κύβο, χρησιμοποιεί την αυθεντική πέτρα της Τήνου και επεκτείνει την ένταση της με μια μινιμαλιστική προσθήκη σκυροδέματος, σαν σύγχρονο αφιέρωμα στους παραδοσιακούς και φημοσμένους περιστεριώνες του νησιού.

Επιπλέον, μια οριζόντια σειρά παραθύρων δημιουργεί έναν ξεχωριστό διαχωρισμό μεταξύ του παλαιού και του νέου, και στο εσωτερικό, τα τζάμια αφήνουν άπλετο το φως να λούζει τους χώρους διαβίωσης της οικίας με φυσικό φως, ενώ αφήνουν ενεμπόδιστη τη θέα προς τη θάλασσα.

Aristides Dallas Architects

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, «Ισορροπώντας στον Τηνιακό ορίζοντα, η κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου αναπαριστά τον “βράχο που υψώνεται”. Σαν έργο συγκαταλέγεται στην θεματική “Σύγχρονες Αρχιτεκτονικές Σπηλιές Κατοίκησης”, τα έργα της οποίας διέπονται από την ρωγμή και αποτυπώνουν τον εννοιολογικό αντίκτυπο αυτής στην κατοίκηση, ότι δηλαδή παραμένει μια συναρπαστική σπηλιά, συνέχεια του φυσικού τοπίου περισσότερο από το κτιριακό.

Τονίζοντας τη γραμμικότητα των ορίων και με στόχο την ελάχιστη επέμβαση στο τοπίο, με μια αφαιρετική προσέγγιση, η αρχιτεκτονική πρόταση, σύγχρονη αλλά κριτικά παραδοσιακή, συνίσταται στην αρμονική ενσωμάτωση ενός κύβου από σκυρόδεμα πάνω από μια υπάρχουσα πέτρινη μάζα» αναφέρουν μεταξύ των άλλων και προσθέτουν, «Συνδυάζοντας το σκυρόδεμα με τη πέτρα, το παλαιό με το νέο, το κενό με το πλήρες, την εξωστρεφή ογκοπλαστικότητα με την εσωστρέφεια στην οπτική, η κατοικία στον Τριαντάρο, αποτυπώνει την αίσθηση του παραδοσιακού κτίσματος που εκφράζεται ως μια μινιμαλιστική απόδοση ενός αρμονικού μίγματος παραδοσιακών και νεωτεριστικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου.

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Aristides Dallas Architects

Project: A Touch of New, Triantaros
Location: Tinos, Greece
Year: 2015-2016
Type: Residential
Design by: Aristides Dallas Architects
Architects: Aristides Dallas, Konstantinos Stathopoulos, Katerina Bali
Structural Engineering: Theodoros Chrisovergis
E/M Engineering: Evangelos Tentis
Construction: Aegean Construction
Photos: Panagiotis Voumvakis, George Messaritakis, Evelyn Foskolou
Awards: Greek Architectural Awards 2012-2017 – Top 5 of the Best
Renovation Projects in Greece
Domes International Review of Architecture 2018 – Top 7 of the Best
Renovation Projects in Greece

SHARE
MORE MAGAZINE