42.grNews Desk2021 Crystal Cabin Awards: Αυτά είναι τα Όσκαρ των αεροσκαφών

14ΤΗ Crystal Cabin Awards

2021 Crystal Cabin Awards: Αυτά είναι τα Όσκαρ των αεροσκαφών

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν με την «καινοτόμο ιδέα μίας καμπίνας με διάταξη καθισμάτων σε στιλ ψαροκόκαλου» [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Δόθηκαν και φέτος στο Αμβούργο, για 14η χρονιά, τα «Όσκαρ» σχεδιασμού καμπίνας αεροπορικών εταιρειών, τα 2021 Crystal Cabin Awards, που αφορούσαν 8 κατηγορίες, δηλαδή το σχεδιασμό καμπίνας, τα συστήματα καμπίνας, τις «πράσινες» καμπίνες, υγεία, ασφάλεια και περιβάλλον, την ψυχαγωγία και τη συνδεσιμότητα εν πτήσει, τα υλικά, τα υλικά άνεσης επιβατών, ένα πανεπιστημιακό βραβείο και ένα για μία καινοτόμο ιδέα.

Πρόκειται για ετήσια βραβεία τα οποία αναγνωρίζουν την «αριστεία στην καινοτομία στο εσωτερικό των αεροσκαφών». Και φέτος, μια καμπίνα σε στιλ καφέ, ένα σχέδιο με κουκέτες και εξατομικευμένα καθίσματα οικονομικής θέσης ήταν μεταξύ εκείνων που θριάμβευσαν.

Οι κριτές των Crystal Cabin Awards εντυπωσιάστηκαν με την «καινοτόμο ιδέα καμπίνας με διάταξη καθισμάτων σε στυλ ψαροκόκαλο», που δημιουργήθηκε από τον Almadesign της Πορτογαλίας

Ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία σχεδιασμού καμπίνας ήταν η Alice, που περιλαμβάνεται στο «πρώτο καθαρά ηλεκτρικό αεροσκάφος μετακίνησης», από την ισραηλινή εταιρεία Eviation Aircraft. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που Θα μεταφέρει έως εννέα επιβάτες σε αποστάσεις έως και 621 μιλίων (1.000 χιλιομέτρων).

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν με την «καινοτόμο ιδέα μίας καμπίνας με διάταξη καθισμάτων σε στιλ ψαροκόκαλου», που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Almadesign με βάση την Πορτογαλία.

The top award in the visionary concepts category went to Airbus for its Airspace Cabin Vision 2030 concept, pictured

The Airbus Airspace Cabin Vision 2030 concept offers flexible swivel seats, bunk beds and lounges for gaming or families

How an exercise area might look on an aircraft with an Airbus Airspace Cabin Vision 2030 concept

According to Airbus, this concept will allow passengers to have ‘more choice and the flexibility to select a personalised flight experience based on their individual needs, whether they are travelling for business or leisure, alone or with family’

Το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία καινοτομίας απονεμήθηκε στην Airbus για την ιδέα του Airspace Cabin Vision 2030, η οποία προσφέρει εύκαμπτα περιστρεφόμενα καθίσματα, κουκέτες, χώρο άσκησης και σαλόνια για παιχνίδια ή οικογένειες.

Σύμφωνα με την Airbus, αυτή η ιδέα θα επιτρέψει στους επιβάτες να έχουν «περισσότερες επιλογές και την ευελιξία να επιλέξουν μια εξατομικευμένη εμπειρία πτήσης με βάση τις ατομικές τους ανάγκες, είτε ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή, μόνοι ή με την οικογένεια τους».

The University of Cincinnati scooped the gong in the university category for its Coffee House Cabin concept, pictured, which would see long tables for meetings, productive work or coffee breaks added to aircraft

‘With four passengers seated at each table, the Coffee House Cabin allows passengers to have personal workspace during flight,’ explained the University of Cincinnati

Το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι κέρδισε το βραβείο στην πανεπιστημιακή κατηγορία για την ιδέα του Coffee House Cabin, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλα τραπέζια για συναντήσεις, παραγωγική εργασία ή χώρους διαλειμμάτων για καφέ στα αεροσκάφη. «Με τέσσερις επιβάτες που κάθονται σε κάθε τραπέζι, το Coffee House Cabin τους επιτρέπει να έχουν προσωπικό χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Για ασφάλεια, κατά την απογείωση και την προσγείωση, όλα τα καθίσματα περιστρέφονται προς τα εμπρός και τα πτερύγια του τραπεζιού διπλώνονται προς τα κάτω και ασφαλίζονται» αναφέρεται από τους σχεδιαστές.

In the passenger comfort hardware category, the Modulair S economy seat concept from Safran Seats, pictured, came out on top

The Modulair S seat, pictured, can ‘be extended with various features, bringing creature comforts such as neck support or a tablet holder to economy class passengers’

Στην κατηγορία εξοπλισμού άνεσης επιβατών, το πρώτο βραβείο πήρε η ιδέα της οικονομικής θέσης Modulair S από την Safran Seats και η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το γαλλικό πανεπιστήμιο ENSCI. Στη συγκεκριμένη ιδέα, το κάθισμα μπορεί να «επεκταθεί με διάφορα χαρακτηριστικά, προσφέροντας ανέσεις όπως τη στήριξη του λαιμού ή να μπορεί κάποιος να χειρίζεται tablet ακόμα και σε οικονομική θέση».

Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό βραβείο της Safran για το 2021, καθώς κέρδισε και στα συστήματα καμπίνας και στις κατηγορίες ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας κατά την πτήση. Στην κατηγορία συστημάτων καμπίνας, η Safran τιμήθηκε για την ιδέα του SOPHY, μίας μικρής μονάδας που «ενσωματώνεται σε ένα καροτσάκι τροφοδοσίας και παρέχει στην/στον αεροσυνοδό πληροφορίες» όπως πότε χρειάζεται επαναφόρτωση με τρόφιμα και αναλώσιμα και πότε καθαρισμό.

A graphic showing how the ‘Greywater Reuse Unit’ from Diehl Aviation works. Instead of using precious drinking water, it uses water from handwashing in the basin to flush the toilet

Στην κατηγορία ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας κατά την πτήση, η Safran κέρδισε το βραβείο για την καινοτομία Rave Bluetooth. Αυτή «επιτρέπει σε κάθε επιβάτη ή σε κάθε θέση αεροσκάφους να συνδέεται με Bluetooth audio χωρίς να επηρεάζεται η σύνδεση σε άλλες θέσεις». Οι κριτές εξήγησαν: «Το γεγονός ότι οι επιβάτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ασύρματα ακουστικά για να απολαύσουν ψυχαγωγία στο αεροσκάφος είναι μια πρόκληση για πολλές αεροπορικές εταιρείες, επειδή οι συμβατικές συνδέσεις Bluetooth αποτυγχάνουν όταν η ζήτηση στην καμπίνα φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Το Rave Bluetooth βοηθάει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς υπόσχεται αδιάλειπτη μετάδοση σε όλη την καμπίνα επιβατών».

Επίσης, η καναδική εταιρεία e2ip Technologies πήρε το βραβείο στην κατηγορία υλικών και εξαρτημάτων. Τέλος, το «πράσινο» βραβείο για την καμπίνα, την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον απονεμήθηκε στην Diehl Aviation για τη μονάδα επαναχρησιμοποίησης Greywater. Η συγκεκριμένη μονάδα καθιστά δυνατή την επαναχρησιμοποίηση νερού από τη λεκάνη χειρός για την τουαλέτα, αντί να χρησιμοποιείται πολύτιμο πόσιμο νερό.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Diehl Aviation, «το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει λιγότερα αποθέματα νερού, καθιστώντας το σημαντικά ελαφρύτερο. Για ένα Boeing 787, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση έως και 550 τόνων CO2 ετησίως.

Οι νικητές άλλων δύο βραβείων, του βραβείου επιλογής των κριτών και το βραβείο καθαρών και ασφαλών αεροπορικών ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, καθώς Θα παρουσιαστούν στο Aircraft Interiors Expo στο Αμβούργο στα τέλη Αυγούστου.

SHARE
MORE NEWS DESK