42.grMagazineLifestyleΚάρλο Ρίβα> Έφυγε ο μύθος των «Ferrari των θαλασσών»

Legend

Κάρλο Ρίβα> Έφυγε ο μύθος των «Ferrari των θαλασσών»

Tο διεθνές τζετ σετ υποκλίθηκε στις δημιουργίες του... [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το όνομά του έγινε συνώνυμο της ιταλικής φινέτσας, σήμα κατατεθέν της πολυτέλειας και σύμβολο κύρους. Ο Κάρλο Ρίβα, πρωτοπόρος της ναυπηγικής και επιχειρηματίας σπάνιας ευφυίας πέθανε την Τρίτη στα 95 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μία μικρή αυτοκρατορία και τεράστια φήμη. Μεταμόρφωσε την οικογενειακή επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 1842, σε μία παγκόσμιας φήμης βιομηχανία και τα σκάφη του αντικείμενο του πόθου των απανταχού πλουσίων, από το Μόντε Κάρλο ως τη Μύκονο.

«Φεράρι της θάλασσας», λέγανε τα ταχύπλοα που έβγαιναν από τα ναυπηγεία του και όχι άδικα. Η αγάπη του στη λεπτομέρεια ήταν σχεδόν εμμονική, αλλά χάρη σε αυτήν κατέκτησε την κορυφή. Από την Ανίτα Εκμπεργκ και τη Μπριζίτ Μπαρντό και από τη Σοφία Λόρεν ως τον Σον Κόνερι και την Καρολίνα του Μονακό τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ υποκλίθηκαν στις δημιουργίες του Ρίβα.
Η επιχείρηση γεννήθηκε πριν από 175 χρόνια στις όχθες της λίμνης Ιζέο στη Βόρεια Ιταλία από τον προπάππου του Κάρλο Ρίβα. Η μεγάλη άνθηση όμως ήρθε τη δεκαετία του ’50 όταν τα ηνία ανέλαβε ο νεαρός ακόμα μηχανικός Κάρλο. Ηταν εκείνος που από το 1954 μεταμόρφωσε την επιχείρηση και τα ταχύπλοα που παρήγαγε σε διεθνές έμβλημα κύρους, χάρη σε μοντέλα που έγραψαν ιστορία: Ariston, Tritone, Sebino και άλλα ως το διασημότερο όλων το Aquarama.

Το Aquarama παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1962 στο 3ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι του Μιλάνου με το σλόγκαν: «Ηλιος, θάλασσα και χαρά της ζωής» ένα σύμβολο του ίδιου του Ρίβα. Το όνομα το εμπνεύστηκε από τα cinerama, τις μεγάλες πειραματικές κινηματογραφικές οθόνες που εκείνη την εποχή έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ. Ηταν η περίοδος που τα ξύλινα σκάφη του έγιναν το αντικείμενο του πόθου για βασιλικές οικογένειες, ηθοποιούς, πρωταθλητές και πλούσιους επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο. H τιμή τους για λίγους: κοντά στα 11 εκατομμύρια λιρέτες της εποχής, περίπου 200.000 ευρώ. Το τελευταίο ξύλινο «Aquarama special» κατασκευάστηκε το 1996.

Παρά τις επιτυχίες, τον Σεπτέμβριο του 1969 «πικραμένος» από τη σύγκρουσή του με τα συνδικάτα πουλάει την επιχείρηση στην αμερικάνικη Whittaker, διατηρώντας τους τίτλους του προέδρου και γενικού διευθυντή ως το 1971 όταν και παραιτείται. Στρέφεται αλλού και εκείνη τη περίοδο δημιουργεί το πρώτο τουριστικό λιμάνι στην Ιταλία που παίρνει το όνομά του: Porto Carlo Riva στο Ραπάλο, κοντά στη Γένοβα. Το 1988 η επιχείρηση Riva περνά στον βρετανικό όμιλο Vickers, που κατέχει τη Rolls-Royce και το 2000 στον όμιλο Ferretti. Ο ίδιος παρά το ότι πούλησε την επιχείρηση δεν διέκοψε ποτέ τους δεσμούς μαζί της και ήταν πάντα παρών. Ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος αποχαιρετά έναν άνθρωπο που συμβόλιζε μία εποχή που το Made in Italy ήταν συνώνυμο φινέτσας, ομορφιάς και πολυτέλειας. «Ο κόσμος χάνει έναν ιδιοφυή δημιουργό, έναν δάσκαλο του στιλ και έναν γίγαντα της ιταλικής βιομηχανικής ιστορίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή της για τον θάνατό του η εταιρία που ο ίδιος ανέβασε στην κορυφή του κόσμου.

SHARE
MORE LIFESTYLE