42.grLifestyleChateau de Versailles: Πρώτη φορά ένα ξενοδοχείο στο ανάκτορο των Βερσαλλιών

By Airelles

Chateau de Versailles: Πρώτη φορά ένα ξενοδοχείο στο ανάκτορο των Βερσαλλιών

Στεγάζεται σε ένα κτίριο που χτίστηκε το 1681 από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου ΙΔ΄, τον Jules-Hardouin Mansart [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην πόλη των Βερσαλλιών, που από το 1682 ως το 1789 ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Οι Βερσαλλίες ήταν μέχρι το 1660 ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως καταφύγιο κυνηγιού. Μετά το 1660 ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ αποφάσισε να το επεκτείνει, χωρίς όμως να το κατεδαφίσει, με σκοπό οι Βερσαλλίες να γίνουν βασιλικό ανάκτορο και το πιο λαμπρό παλάτι της Ευρώπης.

Οι πρώτες εργασίες διαπλάτυνσης άρχισαν το 1661, ενώ μέχρι το 1685 είχε τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε την σημερινή του μορφή, με τη συνολική του πρόσοψη να έχει μήκος 570 μέτρα, ενώ κατά την διάρκεια των εργασιών υπολογίστηκε ότι εργάστηκαν ως και πάνω από 20.000 εργάτες. Αλλά ακόμα και μετά το τέλος της εξωτερικής κατασκευής, πραγματοποιούνταν συνεχώς εσωτερικές αλλαγές, κυρίως στον 18ο αιώνα, όπως αλλαγές δωματίων και στη διακόσμηση.

Courtesy of Le Grand Controle

Το ανάκτορο αποτελείται από τρία μέρη, το κυρίως σε σχήμα U, όπου έμενε η βασιλική οικογένεια και άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κυρίως κτιρίου όπου διέμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. Άλλα 3 παραπλήσια κτίρια χτίστηκαν για να στεγάσουν το προσωπικό, που αποτελούνταν από χιλιάδες υπηρέτες, τα μαγειρεία, τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες τους και όλο τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό.

Το κέντρο των Βερσαλλιών είναι η Αίθουσα των Καθρεφτών (ή Αίθουσα των Κατόπτρων), μήκους 70 μέτρων και είναι στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και καθρέφτες, τους πιο ακριβούς της εποχής εκείνης. Επίσης στην οροφή και στους τοίχους δεσπόζουν οι τοιχογραφίες και άλλα διάφορα έργα τέχνης από τους καλύτερους ζωγράφους της Ευρώπης εκείνης της εποχής, με ανεκτίμητη αξία. Παράλληλα, δίπλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά, που περιλαμβάνει δεκάδες δωμάτια.

Κυρίαρχο στοιχείο σε όλα αυτά τα δωμάτια είναι οι τοιχογραφίες και οι πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένοι από την ελληνική μυθολογία. Έτσι τα δωμάτια αυτά φέρουν τα ονόματα όπως Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κτλ. Στο κέντρο της Αίθουσας των Κατόπτρων βρίσκεται η είσοδος για το πολυτελέστατο υπνοδωμάτιο του βασιλιά, με απερίγραπτο πλούτο. Συμβολίζει το κέντρο της δύναμης του απόλυτου μονάρχη, το κέντρο της χώρας υπό τον Λουδοβίκο ΙΔ’, που είναι ο θεμελιωτής των Βερσαλλιών. Το 1710 ήταν έτοιμη και η Βασιλική Εκκλησία, ενώ το 1770 και η Βασιλική Όπερα. Συνολικά στο παλάτι υπάρχουν 700 δωμάτια.

Courtesy of Le Grand Controle

Φέτος, για πρώτη φορά, στους χώρους του παλατιού των Βερσαλλιών άνοιξε ένα ξενοδοχείο και σίγουρα προσφέρει μία από τις πιο περιζήτητες διαμονές στον κόσμο. Μία νύχτα σε αυτήν την εξαιρετικά αποκλειστική τοποθεσία, όπως θα περίμενε κανείς, δεν είναι καθόλου φθηνή καθώς οι τιμές ξεκινούν από 1.700 ευρώ τη διανυκτέρευση. Ωστόσο, ο φιλοξενούμενος αποκλείεται να μη νιώσει σαν βασιλιάς καθώς προσφέρονται κάποιες επιπλέον παροχές, όπως ιδιωτικές περιηγήσεις στον κεντρικό πύργο και μάλιστα εκτός ωραρίου των επισκέψεων του κοινού. Το ξενοδοχείο ονομάζεται Le Grand Contrôle και στεγάζεται σε ένα κτίριο που χτίστηκε το 1681 από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου ΙΔ΄, τον Jules-Hardouin Mansart.

Από τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ έως τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ΄, το κτίριο λειτούργησε ως το αντίστοιχο του σημερινού Υπουργείου Οικονομικών, φιλοξενώντας την ευρωπαϊκή ελίτ, η οποία θα συζητούσε μερικά από τα πιο σημαντικά πολιτικά και οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων βημάτων προς την Αμερικανική ανεξαρτησία. Το 1857 τα κτίρια ανατέθηκαν στον Στρατό και σε γραφεία αξιωματικών μέχρι να παροπλιστούν το 2004.

Το 2016, το Δημόσιο Ίδρυμα του Παλατιού των Βερσαλλιών απένειμε στο διάσημο ξενοδοχειακό όμιλο Airelles, ο οποίος διαχειρίζεται μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, όπως το Mademoiselle στο Val-d’Isere, το Les Airelles στο Courchevel 1850, το La Bastide de Gordes στην Προβηγκία, και στην εταιρεία Ducasse Paris, συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Le Grand Contrôle.

Courtesy of Le Grand Controle

Η Airelles ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι το κτίριο έχει «ανακαινιστεί σχολαστικά από τον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Christophe Tollemer», με 14 «βασιλικές αίθουσες και σουίτες», συμπεριλαμβανομένης μίας σουίτας 120 τετραγωνικών μέτρων, «εξαιρετικό φαγητό από διάσημο σεφ Alain Ducasse», που έχει 20 αστέρια Michelin στο όνομά του και με ένα σπα Valmont με πισίνα 15 μέτρων. Τα δωμάτια έχουν πάρει το όνομά τους από εξέχοντα άτομα που είχαν ισχυρή σχέση με το Le Grand Contrôle ή με το Παλάτι των Βερσαλλιών και έχουν διακοσμηθεί «ξεχωριστά σε κομψό στιλ του 18ου αιώνα» με «αυθεντικά χρώματα και υφάσματα, πολυελαίους, έργα τέχνης και αντικείμενα».

«Το ακίνητο είναι σε μεγάλο βαθμό επιπλωμένο με αυθεντικά έπιπλα εποχής και ο Tollemer συνεργάστηκε στενά με τον Emmanuelle Vidal-Delagneau, έναν ειδικό της γαλλικής τέχνης και παράδοσης και εξπέρ στην επιλογή αυθεντικών έργων τέχνης και αντικειμένων από τον 17ο και 18ο αιώνα». Επιπλέον, τα βραδινά γεύματα θυμίζουν τις βασιλικές δεξιώσεις, με την ομάδα του εστιατορίου να φοράει παραδοσιακή φορεσιά και να σερβίρει το εξαίσιο μενού σε μια σειρά από χρυσά, ασημένια ή βερμίκια θολωτά πιάτα» αναφέρει η Airelles.

«Ένα κουδούνι χτυπά στις 8:30 μ.μ. για να σηματοδοτήσει την έναρξη του δείπνου, όπου οι επισκέπτες βιώνουν την απόλυτη εμπειρία ενός γκουρμέ μενού πέντε πιάτων, που ξεκινά με μια επιλογή από σούπες και ορεκτικά, ακολουθούνται από ψητά και σαλάτες, μετά από επιδόρπιο και τέλος από φρούτα».

Courtesy of Le Grand Controle

Κάθε πρωί, πριν από την άφιξη του κοινού, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο Grand Trianon του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ο και στο Le Hameau de la Reine, έναν χώρο που χτίστηκε για τη Marie Antoinette. Και κάθε βράδυ, μετά την αναχώρηση όλων των επισκεπτών, οι φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου μπορούν να απολαύσουν μια ιδιωτική περιήγηση στο ίδιο το Παλάτι και σε χώρους που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους κοινούς επισκέπτες.

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

Courtesy of Le Grand Controle

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE