42.grLifestyleΧανταμπάκης> «Πήγα σε ένα παιχνίδι τακτικής, χωρίς τακτική. Πήγα ως ο εαυτός μου»

Συνεντευξη στην Σόνια Καζόνι

Χανταμπάκης> «Πήγα σε ένα παιχνίδι τακτικής, χωρίς τακτική. Πήγα ως ο εαυτός μου»

Μετά από αυτή τη συνέντευξη πολλοί θα αλλάξουν γνώμη για τον Στέλιο [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τον Άγιο Δομίνικο –με τους φίλους του να τον υποδέχονται με χιούμορ, ντυμένοι μονομάχοι με ξίφη και σπαθιά προς… υπεράσπισή του–, ο Στέλιος κάθεται απέναντί μου ένα ηλιόλουστο πρωινό, χαμογελαστός και ήρεμος, και μου εξηγεί γιατί μετά το τσουνάμι που ξέσπασε εναντίον του, με μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού να τον κατηγορεί ως διπρόσωπο και «φίδι» φτάνοντας σε ακρότητες, όπως να καταριέται τα παιδιά του, παραμένει ψύχραιμος και αισιόδοξος πως όλο αυτό θα βγει σε καλό, γιατί όσο αναγνωρίζει και παραδέχεται τα λάθη του, άλλο τόσο είναι βέβαιος πως θα αποδειχτούν σύντομα τα «σωστά» του.

Από τη Σόνια Καζόνι-People

-Ήσουν από τους τελευταίους παίκτες που μπήκαν στο Survivor. Πώς σου έγινε η πρόταση;
Ήμουν ίσως ο πρώτος που είχε μιλήσει για το Survivor, γιατί ήμουν ο μόνος από την ομάδα μου που είχα κάνει αίτηση για το παιχνίδι, χωρίς να γνωρίζω τότε πως θα συμμετέχουν και αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή πως οι παίκτες θα πληρώνονται. Ήταν ένα παιχνίδι που μου άρεσε και αυθόρμητα, όταν είδα το τρέιλερ, έστειλα μήνυμα, χωρίς να το έχω συζητήσει καν με την οικογένειά μου – είχα βέβαια την εντύπωση πως η διάρκεια του σόου θα ήταν πολύ συντομότερη. Την επόμενη μέρα με πήραν για να δουν αν όντως είμαι εγώ αυτός ο Στέλιος Χανταμπάκης.

-Γιατί δεν προχώρησαν οι συζητήσεις τότε;
Έμαθα πως θα έπρεπε να μείνω εκεί πέντε μήνες και επιπλέον, όταν άκουσα τη χρηματική πρόταση, δεν μου φάνηκε δελεαστική. Τότε έκανα και τηλεόραση και ραδιόφωνο και θεώρησα πως δεν ήταν αρκετά τα χρήματα για να εγκαταλείψω τη δουλειά μου.

-Και πώς επανήλθε η πρόταση;
Όταν οι υπόλοιποι παίκτες είχαν ήδη φύγει για τη Δομινικανή Δημοκρατία, με πήρε τηλέφωνο μέλος της τουρκικής παραγωγής και μου είπε «θέλουμε να έρθεις». Τα βρήκαμε στα οικονομικά και πήγα.

-Γράφτηκε πως ήσουν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης των Διασήμων ακριβώς επειδή πήγες εκεί τελευταία στιγμή.
Δεν εκμεταλλεύτηκα τη συγκυρία της τελευταίας στιγμής για να ζητήσω να μάθω τι έπαιρναν οι άλλοι και να απαιτήσω περισσότερα. Σου λέω, όμως, πως δεν ήμουν ο πιο ακριβοπληρωμένος.

-Εκείνοι σου πρότειναν το ποσό στο οποίο συμφωνήσατε;
Όχι, εγώ ζήτησα ένα ποσό που πίστευα πως θα καλύπτει την οικογένειά μου, δεδομένου πως θα άφηνα τη δουλειά μου, που κανονικά θα έτρεχε μέχρι τον Ιούνιο. Κοίτα, το Survivor ως τηλεοπτικό προϊόν το πίστεψα από την πρώτη στιγμή.

-Και πήγαινες για να κερδίσεις τα 100.000 ευρώ. Νομίζω πως έτσι είχες πει.
Στην αρχή δεν μπορούσαμε να πούμε δημοσίως αν πληρωνόμαστε ή όχι. Αργότερα έμαθα ότι αυτό μαθεύτηκε. Προσωπικά, ως πατέρας και οικογενειάρχης, όταν με ρώτησαν γιατί το κάνω, επειδή δεν ήθελα ποτέ να πιστέψει κανείς ότι αφήνω την οικογένεια και τα παιδιά μου για μία εμπειρία, είχα πει πως προσπαθώ για το έπαθλο. Το είδα σαν δουλειά. Όμως, στην πραγματικότητα, ο στόχος μου αρχικά ήταν να καθίσω ένα μήνα, αν τα κατάφερνα φυσικά. Αυτό είχαμε συζητήσει και με τη γυναίκα μου. Από τότε που παντρεύτηκα δεν έχω πάρει καμία απόφαση από μόνος μου. Ό,τι γίνεται στο σπίτι μας το συζητάω με την Όλγα. Τα χρήματα που πήρα ήταν καλά, ακόμα κι αν καθόμουν ένα μήνα.

-Τι σε έκανε να πιστεύεις τόσο πολύ το πρότζεκτ Survivor;
Όταν είχαν «κλείσει» το Survivor από το Star, πριν προκύψει το θέμα με τις άδειες των καναλιών, εγώ δούλευα εκεί. Και είχα ακούσει το θαυμασμό για το πρότζεκτ, πόσο καλά πάει στην Τουρκία, και την πεποίθηση πως θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

-Το Survivor που έζησες είναι τόσο σκληρό όσο φαίνεται στην τηλεόραση; Στην αρχή διέρρευσαν κάτι screen shots με τσιγάρα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε το θέμα με την ανταλλαγή αντικειμένων με φαγητό, όλα εκτός κανόνων του παιχνιδιού.
Κοίτα, εγώ θα σου μιλήσω για μένα. Ήταν πολύ σκληρό το Survivor. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως οι κάμερες ανοίγουν και κλείνουν. Δεν γράφουν τα πάντα, έτσι ως παίκτης δείχνεις συγκεκριμένα πράγματα. Αν θέλω να αποφύγω κάτι, μπορώ απλά να πάω πιο πέρα στην παραλία. Βλέπεις πότε σε γράφει μια κάμερα. Ποτέ μου, λοιπόν, δεν φοβήθηκα την κάμερα. Πήγα σε ένα παιχνίδι τακτικής, χωρίς τακτική. Πήγα ως ο εαυτός μου. Όταν με πειράξει κάτι, το λέω. Δεν κρατάω κακίες, αλλά αν δεν ταιριάζω με κάποιον, απομακρύνομαι.

-Χωρίς να το συζητήσεις πριν;
Ανέκαθεν στη ζωή μου έμαθα να λύνω με διάλογο τις όποιες διαφορές προέκυπταν. Έτσι και στο Survivor, επεδίωκα να λυθεί η όποια διαφορά, ήρεμα και πολιτισμένα, όταν οι κάμερες ήταν κλειστές, προκειμένου να αποφύγω την τηλεοπτική μεγέθυνση του πράγματος. Όποιο λάθος κι αν φάνηκε από την πλευρά μου στο παιχνίδι, ζήτησα συγνώμη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το κομμάτι που μου αναλογεί.

-Η αίσθηση που βγήκε προς τα έξω σε μεγάλη μερίδα κόσμου είναι πως ηγούσουν μιας κλίκας και ήσουν «απέναντι» από τον Αγγελόπουλο και την Παπαδοπούλου. Έχεις δει τα αποσπάσματα από το παιχνίδι που προκάλεσαν σωρεία αρνητικών σχολίων για σένα; Από ό,τι κατάλαβα, δεν περίμενες αυτές τις αντιδράσεις του κόσμου όταν βγήκες από το παιχνίδι.
Είδατε ένα σίριαλ, όπου είχα το ρόλο του κακού. Στο παιχνίδι έμεινα κάτι λιγότερο από δυόμισι μήνες. Για παράδειγμα, δεν είδατε ποτέ κάποια αντιπαράθεσή μου με την Ειρήνη –εκτός από την ατυχή στιγμή με το μαγιό–, κι ας γιγαντώθηκε μια κατάσταση από τη στιγμή που με ψήφισε. Οι 3-4 κακές στιγμές που βγήκαν ήταν κακές στιγμές, αληθινές και ανθρώπινες, που συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια. Δεν πήγα ποτέ και σε κανέναν να επιβάλω πώς θα παίξει ή πώς θα κινηθεί στο παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι τακτικής. Από την πλευρά μου προσπάθησα να είμαι ειλικρινής, δείχνοντας μπροστά στις κάμερες συμπάθειες και αντιπάθειες. Όπως στην πραγματική μου ζωή. Τακτική θα ήταν να κρατήσω μια ουδέτερη στάση, να κινηθώ με σχέδιο και διπλωματία. Έκανα την επιλογή μου, έπαιξα και έχασα. Αυτό είναι όλο.

-Θεωρείς πως φταίει το μοντάζ, που σου έδωσε αυτό το ρόλο του διπρόσωπου, του κακού;
Σίγουρα υπάρχουν πολλές στιγμές που δεν έχετε δει. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι δεν προστάτευσα τον εαυτό μου όσο θα έπρεπε. Αυτός όμως είναι χαρακτήρας μου. Αυθόρμητος. Φυσικά και έχω κάνει λάθη.

-Η πλάκα σου πάντως έχει εισπραχθεί σαν ειρωνεία. Βλέποντας τα αποσπάσματα κατάλαβες το γιατί;
Έτσι όπως είδα κι εγώ το μονταρισμένο κομμάτι, φυσικά και ένιωσα πολύ άσχημα. Η πρώτη κουβέντα που είπα στην Ειρήνη (σ.σ. Παπαδοπούλου), όταν μιλήσαμε μετά το παιχνίδι, είναι πως «σου έκανα αυτό που είχα κάνει και με τον Σπαλιάρα, αλλά έτσι όπως το είδε ο κόσμος το παρεξήγησε, δεν βγήκε αυτό που νόμιζα. Επειδή κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι από πρόθεση, να ξέρεις πως, μόλις βγω, το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να ζητήσω συγνώμη από τον αδελφό σου (σ.σ. σχολίασε “Ο Χανταμπάκης να κοροϊδέψει το γιο του”) και όλη την οικογένειά σου, μέσα από την πρώτη συνέντευξη που θα δώσω».

-Όταν η Ειρήνη σε πρότεινε, μίλησε για ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Κατάλαβες τι εννοούσε;
Για οποιονδήποτε λόγο κι αν σε ψηφίσει κάποιος είναι η εκτίμησή του και τη σέβομαι. Η Ειρήνη ένιωσε κάτι, μετά το συζητήσαμε και κατάλαβε, νομίζω, τις προθέσεις μου. Όμως, εγώ είμαι ο «κατηγορούμενος» στη συγκεκριμένη περίπτωση και θα ήθελα για το συγκεκριμένο θέμα να μιλήσει εκείνη. Δεν έχω τίποτα να της καταλογίσω, αλλά νομίζω πως ξέρει αν στους δυόμισι μήνες έχω σταθεί δίπλα της ή απέναντί της. Δεν έγινα με κανέναν εχθρός ούτε κολλητός στο παιχνίδι. Κάποιοι λένε πως με τον Λάμπρο ήμασταν πολύ κοντά. Το γεγονός ότι είχαμε και οι δύο οικογένειες, παιδιά και αγαπούσαμε το ποδόσφαιρο μας έδεσε πράγματι πιο πολύ. Το μεγαλύτερο κοινό σημείο μας, όμως, ήταν ότι σεβαστήκαμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Ξέρεις, συζητάμε για 3-4 στιγμές, που είναι 3-4 περιστατικά και όχι η ζωή που ζήσαμε εκεί μέσα. Έπαιξα τίμια και δίκαια και δεν πάτησα σε κανέναν για να βγω μπροστά. Αν πήγαινα κυνηγώντας το έπαθλο, γιατί επιδίωκα να είμαι υποψήφιος, χάνοντας εσκεμμένα την ατομική ασυλία, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις δοκιμασίες;

-Τελικά τι έχει συμβεί με το φαγητό που ανταλλάξατε εκτός κανόνων; Έκανες κι ένα post πως όντως έχει γίνει.
Πήρα θέση μόνο σε αυτό που είπε η παραγωγή και θα μείνω εκεί, γιατί αυτά είναι που έχει δει και ακούσει ο κόσμος. Δεν θα αναλάβω το ρόλο του κριτή και επιπλέον θεωρώ άνανδρο να σχολιάζω εκ των υστέρων πρόσωπα και καταστάσεις. Ανέφερα απλά πως δεν το έμαθε τώρα η παραγωγή και παραδέχτηκα πως ενεπλάκην κι εγώ σε αυτό. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω.
Μετά την ψηφοφορία, λοιπόν, βγαίνεις έξω και αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει μια μερίδα κόσμου που έχει πωρωθεί εναντίον σου. Ήταν σοκ για σένα;
Ειλικρινά, όχι. Ήξερα ποιος είμαι, πόσο δίκαια έπαιξα και χάρηκα που το ίδιο πίστευαν οι άνθρωποι που με γνώριζαν έξω από το παιχνίδι. Θα σου πω πως το πρώτο τηλεφώνημα που έκανα ήταν στη γυναίκα μου, για να της πω ότι «ο άντρας σου είναι κύριος και τίμιος». Δεν ήξερα ποια εικόνα είχε δημιουργήσει στον κόσμο ένα τηλεοπτικό προϊόν που είναι αποτέλεσμα μοντάζ. Αν έχει προβάλει μια αρνητική ή θετική εικόνα μου. Αν έχει φανεί κάτι καλό από εμένα αυτούς τους δυόμισι μήνες ή έχουν φανεί μόνο τα αρνητικά.

-Δεν στενοχωρήθηκες με όλο αυτό;
Με προβλημάτισε μόνο το γεγονός του φανατισμού που κυρίευσε μερίδα κόσμου και εκδηλώθηκε με ακραίες συμπεριφορές που είχαν σχέση με την οικογένειά μου. Ανεξάρτητα από την επιτυχία του παιχνιδιού, πιστεύω πως τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας προβληματίσει.

-Κατέβασες πάντως από το λογαριασμό σου όλα τα posts με τα παιδιά σου.
Από τότε που παντρεύτηκα και έκανα οικογένεια δεν πούλησα ποτέ τον Στέλιο ως γκόμενο, ως playboy. Έδειχνα στον κόσμο ό,τι πιο όμορφο είχα δημιουργήσει. Για μένα η επιτυχία μου είναι η οικογένειά μου. Από τη στιγμή που η κατάσταση ξέφυγε και άρχισαν να εμπλέκουν μέλη της οικογένειάς μου, αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου. Ανέλαβα την ευθύνη της επιλογής μου να συμμετάσχω στο παιχνίδι και θεώρησα ανεπίτρεπτο τα παιδιά ή η γυναίκα μου να βιώνουν μια ανεπίτρεπτη κατάσταση. Δεν κατηγορώ κανέναν από όσους με κατακρίνουν. Ερμήνευσαν μια κατάσταση με βάση αυτό που είδαν. Κι αυτό που είδαν είναι μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή κι ένα καλοστημένο τηλεοπτικό σίριαλ. Δεν έχω την απαίτηση να με συμπαθούν όλοι και να καταλάβουν τις προθέσεις μου. Οφείλω όμως να τις αναφέρω.

-Υπάρχει κάτι που σε ενόχλησε σε αυτή την ιστορία; Σε απογοήτευσαν άνθρωποι που ξέρεις από τη στάση που κράτησαν;
Στο κομμάτι αυτό το Survivor ήταν το καλύτερο δώρο που μου έκανε ο Θεός. Ήταν ένα γερό ξεσκαρτάρισμα, ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί.
Γράφτηκε πως έμεινες περισσότερο στον Άγιο Δομίνικο γιατί έβλεπες ψυχολόγο ώστε να ξεπεράσεις το σοκ, να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί.
Ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε μόνιμος ψυχολόγος, είχαμε έναν άνθρωπο που δεν δούλευε για το Survivor, ήταν φίλος κάποιου από την παραγωγή και ήρθε κάποιες φορές όταν χρειάστηκε. Αυτό που ανέβασε ο Μανίκας δεν το ανέβασε για να τρολάρει κάποιον, αλλά γιατί υπάρχουν άνθρωποι δικοί μου, μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι διαβάζοντας όλα αυτά ανησύχησαν πολύ. Χάθηκε τελείως το μέτρο.

-Γιατί δεν γύρισες νωρίτερα για να κάνεις γιορτές με την οικογένεια;
Το ορθόδοξο και το καθολικό Πάσχα φέτος συνέπεσαν και στον Άγιο Δομίνικο οι μέρες αυτές ήταν όπως τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη. Δεν έβρισκα με τίποτα εισιτήρια. Επίσης, ήθελα κάποιες απαντήσεις από την παραγωγή για το τι πραγματικά έχει φανεί προς το έξω. Ήθελα, όταν μιλήσω, να αναλάβω τις ευθύνες μου και αντίστοιχα να αναλάβουν κι εκείνοι τις δικές τους.

-Γύρισες και οι φίλοι σου σε περίμεναν στο αεροδρόμιο ντυμένοι μονομάχοι! Ένα μήνυμα πως σε υπερασπίζονται.
Οι φίλοι μου κατάλαβαν πως το όλο θέμα έχει πάρει μεγάλη διάσταση, αλλά το διακωμώδησαν γιατί ξέρουν ποιος είμαι. Όποιος ανατρέξει στο παρελθόν μου δεν νομίζω να βρει αδικίες που έχω κάνει σε άλλους. Ό,τι έχω κάνει το πέτυχα μέσα από κάστινγκ και δοκιμαστικά, χωρίς γνωριμίες. Έχω κάνει ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς και στο Βόλο και στην Αθήνα. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Δεν κέρδισα κάτι από μια επώνυμη σχέση ή έναν επώνυμο φίλο που με προώθησε. Κατηγορήθηκα ακόμα και πως ήμουν μπάρμαν. Τι ήθελαν, να γεννηθώ πρωθυπουργός; Πιο πριν κολλούσα και αφίσες στους δρόμους, μοίραζα φυλλάδια και δούλεψα ποτηράς σε κλαμπ.

-Έχοντας δεχτεί όλα αυτά τα επιθετικά μηνύματα, φοβήθηκες; Στην Ορθούλα Παπαδάκου, από το πρώτο Survivor, είχαν επιτεθεί και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Αντιμετώπισες κάποιο περιστατικό από τότε που επέστρεψες στην Ελλάδα;
Όχι, καμία σχέση. Αν έρθει κάποιος και μου πει «φίλε, δεν είσαι εντάξει, γιατί το έκανες αυτό;», θα καθίσω να το συζητήσω, για να του το εξηγήσω. Αυτό που θέλω να πω στις οικογένειες και τους φίλους των παικτών που είναι ακόμη μέσα στο Survivor είναι να μη σχηματίσουν γνώμη για κανέναν παίκτη, καλή ή κακή, μέχρι να βγουν οι δικοί τους άνθρωποι και να τους τα διηγηθούν κατ’ ιδίαν.

-Έχεις κάνει συζητήσεις για το επόμενο τηλεοπτικό σου βήμα;
Ναι. Ξέρεις, μου αρέσει να απαντώ με δουλειές. Τόσα χρόνια νομίζω πως όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μου ξέρουν πως αγαπώ αυτό που κάνω και δουλεύω, γι’ αυτό και έχω πορεία. Αλλιώς θα ήμουν περαστικός. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, όπως δεν είχα και μέσα στο παιχνίδι.

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE